Torta sira sa riccotom i pinjolima
Tijesto:
140 g maslaca
80 g šećera u prahu
4 žutanjka
350 g brašna
malo soli
naribana korica jednog limuna
Nadjev:
350 g ricotte
2 vanilin šećera
50 ml slatkog vrhnja
3 žutanjka
115 g šećera u prahu
115 g pinjola
Priprema: Najprije pripremite tijesto. Promiješajte sve
sastojke, oblikujte kuglu i ostavite je u hladnjaku na 1h. Zatim
odvojite 2/3 tijesta, a ostatak ostavite u hladnjaku. Tijesto
razvaljajte i stavite u kalup za tortu promjera 20 cm. Samo
tijesto pecite oko 20 minuta na 180°C. Dok se tijesto peče,
pripremite nadjev. Miksajte žutanjke sa šećerom i vanilin
šećerom te smjesi dodajte ricottu, slatko vrhnje i cca 90 g
pinjola. Nadjev izlijte na polupečeno tijesto, razvaljate
ostatak tijesta te narežite trakice i stavite ih preko nadjeva.
Ostatak pinjola pospite po torti i pecite još oko 45 minuta na
160°C. Tortu možete poslužiti mlaku ili hladnu, a po želji je
možete posuti šećerom u prahu.