Torta sa riccotom i ječmom
Tijesto:
400 g brašna
1 jaje + 1 žutanjak
130 g šećera u prahu
200 g maslaca
Nadjev:
100 g ječma koji ste večer prije namočili u vodi
350 ml mlijeka
110 g šećera u prahu
250 g ricotte
malo cimeta
50 g kandirane korice naranče
2 žlice maraschina
3 žutanjka
3 bjelanjka
Priprema: Najprije pripremite tijesto. Pomiješajte sve sastojke,
oblikujte dvije kugle (jednu malo veću od druge) i stavite ih u
hladnjak. Veći dio tijesta razvaljajte i stavite u kalup. Pecite
samo podlogu oko 15 minuta na 180°C. Ječam kuhajte u vodi oko 1
h. Procijedite ga. Zatim ga stavite kuhati u mlijeko u koje ste
dodali cimet. Kuhajte oko pola sata, a ječam će upiti mlijeko.
Ostavite da se ohladi. Ricottu miksajte sa šećerom, kandiranom
koricom naranče i maraschinom. Zatim dodajte žutanjke i ječam
koji se ohladio. Na kraju dodajte bjelanjke koje ste istukli u
snijeg i promiješajte žlicom. Ulijte nadjev preko polupečenog
tijesta. Ostatak tijesta razvaljajte i napravite trakice. Od
trakica napravite križaljku i cijelu tortu vratite u pećnicu na
oko 1 h. Izvadite i pustite da se ohladi. Po želji možete posuti
šećerom i prahu u koji ste dodali malo cimeta ili poslužite uz
domaću marmeladu od naranče.