Torta sa riccotom i ječmom


Tijesto:

400 g brašna
1 jaje + 1 žutanjak
130 g šećera u prahu
200 g maslaca

Nadjev:


100 g ječma koji ste večer prije namočili u vodi
350 ml mlijeka
110 g šećera u prahu
250 g ricotte
malo cimeta
50 g kandirane korice naranče
2 žlice maraschina
3 žutanjka
3 bjelanjka

Priprema: Najprije pripremite tijesto. Pomiješajte sve sastojke, oblikujte dvije kugle (jednu malo veću od druge) i stavite ih u hladnjak. Veći dio tijesta razvaljajte i stavite u kalup. Pecite samo podlogu oko 15 minuta na 180°C. Ječam kuhajte u vodi oko 1 h. Procijedite ga. Zatim ga stavite kuhati u mlijeko u koje ste dodali cimet. Kuhajte oko pola sata, a ječam će upiti mlijeko. Ostavite da se ohladi. Ricottu miksajte sa šećerom, kandiranom koricom naranče i maraschinom. Zatim dodajte žutanjke i ječam koji se ohladio. Na kraju dodajte bjelanjke koje ste istukli u snijeg i promiješajte žlicom. Ulijte nadjev preko polupečenog tijesta. Ostatak tijesta razvaljajte i napravite trakice. Od trakica napravite križaljku i cijelu tortu vratite u pećnicu na oko 1 h. Izvadite i pustite da se ohladi. Po želji možete posuti šećerom i prahu u koji ste dodali malo cimeta ili poslužite uz domaću marmeladu od naranče.