Torta od kestena


Potrebne namirnice:


1,5 kg kestena (sirovih)
200 gr šećera
6 jaja
120 gr čokolade
pola praška za pecivo

Nadjev:

120 gr maslaca
80 gr šećera
2 žl ruma

Glazura:

100 gr čokolade za kuhanje
4 žl. ulja


Priprema: Skuhani kesten očistiti i propasirati ili samljeti. Odvojiti žumanca od bjelanjaka, te žumanca tuči sa šećerom dok ne dobijemo bijelu smjesu. U to dodati naribanu čokoladu te 400 gr kuhanih samljevenih kestena. Istučemo snijeg od bjelanjaka te ga lagano umješamo u smjesu. Izlijemo smjesu u kalup za tortu i pečemo. Kad je pečeno pustimo hladiti i prerežemo da dvije kore. Punimo nadjevom preklopimo korom te prelijemo čokoladnom glazurom.

Krema: Pomiješati preostali dio kestena sa maslacem, šećerom i rumom. Tu masu miješamo oko 10 minuta da se šećer dobro rastopi i masa se dobro sjedini.