Čokoladna torta sa nutelom i lješnjacima
Tijesto:
140 g maslaca na sobnoj temperaturi
75 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
50 g blanširanih i mljevenih badema
malo soli
1 jaje
245 g brašna
Krema:
200 g Nutelle
140 g čokolade
200 g maslaca
1 jaje
2 žutanjka
2 žlice šećera u prahu
140 g prženih lješnjaka, narezanih na komadiće
Priprema: Miksajte maslac te mu polako dodavajte najprije šećer,
zatim bademe, sol, šećer u prahu i jaje. Lagano miksajte i
polako dodavajte brašno. Još malo izmiksajte, oblikujte kuglu i
stavite je u hladnjak na najmanje dva sata. Razvaljajte tijesto
i stavite ga u kalup obložen masnim papirom. Izbockajte tijesto
vilicom, pokrijte ga aluminijskom folijom i pecite na 180
°C 20 minuta. Skinite foliju i pecite još pet minuta. Ostavite
tijesto sa strane da se ohladi.
Kad se tijesto ohladilo premažite ga Nutellom. Posebno rastopite
maslac, a posebno čokoladu na pari. U otopljenu, ali ne i vrelu
čokoladu, umiješajte žlicom najprije cijelo jaje, a onda još
jedan po jedan žutanjak. Dodajte šećer i na kraju rastopljeni
maslac. Smjesu izlijte na tijesto premazano Nutellom i pospite
narezanim lješnjacima. Pecite na 190 stupnjeva oko 12 minuta.
Izvadite tortu te je držite na sobnoj temperaturi!