Čokoladna pavlova
Kora:
6 bjelanjaka
250 g šećera
1 zličica bijelog octa
1 zličica ekstrakta vanilije
1 zličica gustina
4 žličice kakao praha
Krema:
500 gr smrznutog šumskog voća
200 gr džema od pumskog voća
2,5 dl vrhnja za šlag
Priprema: Zagrijte pećnicu na 140 °C. Lim za pečenje
obložite papirom za pečenje koj možete premazati maslacem i
posuti brašnom. Istucite bjelanjke mikserom dok ne postanu
pjenasti, a onda postupno dodavajte sećer i miksajte dok smjesa
ne postane lagano glatka, sjajna i tvrda. Koristeci kuhaču ili
špatulu za torte polako umiješajte ocat i ekstrakt u istučene
bjelanjke. Dodajte kakao u prahu i gustin te lagano umiješajte u
smjesu. Na papiru za pečenje posložite 6 hrpica i žlicom
oblikujte krugove na način da rubne dijelove ostavite malo
višima od sredista. pecite toliko dugo dok vanjski dio ne
postane potpuno suh, 35-45 minuta. Pečena podloga bit će skroz
ispucala, hrskava po rubovima i sa strane, suha na povrsini, ali
ako prstima pritisnete sredinu, osjetit ćete naznake mekoće.
Ugasite pećnicu, ali kore ostavite u njoj uz pritvorena vrata
dok se posve ne ohlade. Odmrznite voće i odstranite mu polovicu
procijeđene tekućine, tu polovicu zagrijte na laganoj vatri,
dodajte mu džem i pustite da malo prokuha oko 3 - 4 min ,e te ga
vratite odmrznutom voću. Ostavite da se ohladi na sobnoj
temperaturu, a onda ohladite u hladnjaku. Istucite slatko vrhnje
u šlag i stavite ga na sredinu svake kore, pa posložite šumsko
voče i poslužite.
DOBAR TEK :)