Bavarska torta
Za tijesto:
240 g čokolade
50 g maslaca
5 žutanjaka
9 bjelanjaka
80 g šećera
Priprema: Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.
Čokoladu rastopite na pari te joj dodajte maslac i promiješajte.
Žutanjke tucite s 20 g šećera dok ne posvijetle. Bjelanjke
tucite sa 60 g šećera dok ne očvrsnu. U bjelanjke ručno
umiješajte žutanjke, a onda i čokoladu. Ulijte u kalup namazan
maslacem i pecite oko 30 minuta.
Krema:
250 ml mlijeka
100 g šećera
4 žutanjka
1 žlica Maraschina
nekoliko kapi ekstrakta gorkog badema
1 vrećica želatine u prahu
200 ml vrhnja za šlag
Priprema: Polovicu šećera stavite u mlijeko i
zagrijavajte, a drugu polovicu šećera stavite u žutanjke i
miksajte. Zatim smjesu jaja i šećera polako ulijte u mlijeko i
kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Kremu od jaja i
mlijeka ostavite da se ohladi. Želatinu pripremite po uputama na
vrećici, samo jednu žlicu vode zamijenite žlicom Maraschina.
Slatko vrhnje istucite u šlag. Otopljenu želatinu umiješajte u
tučeno slatko vrhnje, a onda sve skupa dodajte u kremu od jaja i
promiješajte žlicom. Na pečeno tijesto izlijte kremu i ostavite
u hladnjaku da se stisne i ohladi (obavezno preko noći). Tortu
možete ukrasiti listićima čokolade ili kakaom u prahu..